Mer information
Vasatiden väcker idag ett stort intresse. Under denna dramatiska hundraårsperiod övergick Sverige till protestantismen och man införde arvsrätt till tronen. Landet organiserades och blev en stormakt i norra Europa. En fredsam utveckling var det inte; i spåren följde uppror, halshuggningar och tunga skattepålagor.
Många historiker, samhällsvetare och forskare funderar nu över vad som egentligen hände. Hur det här gick till? Hur kunde det glest befolkade, fattiga och starkt splittrade Sverige gå igenom en sådan utveckling?
Författaren har sysslat med detta område sedan 1970-talet. Han menar att ett svar ligger i de omfattande förändringar av administration och organisation som genomfördes av Gustav Vasa och hans ättlingar. Genom att införa en platt organisation under direkt kontroll av kungen kunde man skapa en bas för en framtida expansion.
Boken är oumbärlig för alla som vill forska i den här epoken. I sitt verk redogör författaren med stor precision för var materialet finns tillgängligt, vilka arkiv som är användbara i respektive sammanhang och hur allt är organiserat. Här ges också en kunnig överblick över det sociala och politiska förloppet.
Denna arkivguide ges ut av Riksarkivet. Den ingår i en serie guider riktade såväl forskare som allmänhet med målet att leda alla intresserade in i den svenska historiens rika och unika källmaterial.