Visbyfranciskanernas bok. Handskriften B 99 i Kungliga biblioteket. Arkiv på Gotland 5
Den medeltida handskriften B 99, som härstammar från det år 1233 grundade franciskanerkonventet i Visby (nu Sanka Karins klosterruin), är en rik källa till kunskap om Gotlands historia under medeltiden och om människor som levde på Gotland under denna tid.
Mer information
Handskriften upplades vid mitten av 1300-talet som kalendarium för liturgiskt bruk och försågs snart med en omfattande lista över personer begravda i klosterkyrkan, ett s.k. nekrologium. Successivt tillkom annalistiska anteckningar, där ett stort avsnitt, kallat Visbykrönikan, skildrar betydelsefulla händelser i gotländsk historia, t. ex. striderna 1288 och Valdemar Atterdags invasion 1361. Dessutom noteras många andra omskakande händelser, som digerdöden, köldrekord och stormar. Ett särskilt avsnitt utgörs av en dansk årbok. Nedtecknandet har fortsatt ända tills konventet upplöstes in på 1500-talet.
Här presenteras för första gången en kritisk utgåva jämte översättning av samtliga texter. Därtill fogas en faksimilutgåva av hela handskriften baserad på digitala bilder.