Mer information
Familjen Bernadottes öden i Sverige börjar med Karl XIV Johan. Han kom till vårt land i efterdyningarna av det stormiga året 1809 när så mycket förändrades. En uppburen militär, en av Napoleons marskalkar och tidigare försvarsminister i Frankrike. Med sig hade han sin elvaårige son och med dem formades en dynasti.
I boken följer vi ätten i dess många olika förgreningar. Här finns Oscar I och hans hustru Josefina som kämpade för trosfrihet och liberala rättigheter. Sonen Oscar II var mycket film- och teknikintresserad. Gustaf V hade en viktig roll vid unionsupplösningen 1905 och vi får ett psykologiskt porträtt av hans sjukliga hustru drottning Victoria. Här finns prins Carl, effektiv ordförande i Röda Korset i 42 år och Bernadotteprinsessorna som blev drottningar i andra länder. I en dramatisk, faktabaserad text skildras mordet på Folke Bernadotte i Jerusalem 1948. Boken innehåller också flera historiskt betydelsefulla inlägg runt de sociala förändringar under 1800-talet i relation till kungamakten.
De medverkande skribenterna har gedigna specialkunskaper i sina respektive ämnen.
En rik bok om en mångskiftande familj. Bildinnehållet är omfattande och mycket varierat. Utgångspunkten är det mäktiga arkivmaterialet på Riksarkivet, Slottsarkivet och det Bernadotteska Arkivet.