Bepröfvade recept – En kokbok med smakprov ur arkiven 

2022-04-01

Hur smakar historien, kan man ta reda på det? I den nyutgivna boken "Bepröfvade recept – En kokbok med smakprov ur arkiven" ges inspiration till historiska smakupplevelser med utgångspunkt i de gotländska recept och fotografier som bevaras vid Riksarkivet i Visby.

I boken presenteras över 200 recept tillsammans med ett 70-tal fotografier och illustrationer, många av dessa har aldrig tidigare varit publicerade. Madelene Nettermark, Charlotte Höglund, Hannah Storm och Maria Larsson Östergren från Riksarkivet i Visby har utgjort redaktion tillsammans med fotograf Tommy Söderlund. De har sökt fram material i arkivet som ger en bild av gotländsk matlagning från en annan tid.

Spännande matrecept, som skrivits från 1800-talet fram till 1960-talet varvas i boken med efterrätter, bröd och dryck. Här finns recept på syltade valnötter och pumpa, fikonkaka, surdegsbröd, recept på våfflor, sillbullar, kumminost, köttbuding, pepparskinka, brännvinstårta, gotlandsdricka och flera recept på korv.

– Vi har gått igenom källor som inte använts så ofta, som familj- och släktarkiv. Recepten som finns bevarade speglar vilka råvaror som använts och vad som lagades vid lite festligare tillfällen – gröt visste alla hur man gjorde, så recept för den typen av mat skrevs sällan ner, säger Maria Larsson Östergren och fortsätter:

– Vi kan inte träffa personerna som använt recepten, men genom boken får vi en känsla av vilka smaker och dofter som människor från en annan tid upplevde. Historia är som att lägga ett pussel och det här är en del av den tidsresan.

Boken ges ut av det gotländska bokförlaget eddy.se ab och Riksarkivet i Visby.

Boken kan beställas i bokhandeln eller på Riksarkivets webbplats.

Pressmaterial finns på www.bokorder.se/recept-press

För ytterligare information, recensionsexemplar och förlagsfrågor:

Omslag till boken Bepröfvade recept 

Omslagsbild: Margareta Beckman med leksaksspis i gjutjärn, fotograf Tycho Beckman, digitalt kolorerad av Julius Backman Jääskeläinen. Originalet förvaras hos Riksarkivet i Visby

 

 

 

Kontakt
Maria Larsson Östergren

Visa hela nyhetsarkivet