Riksarkivet inspirerar fotbollsspelare 

2019-05-29

Östersunds fotbollsklubb (ÖFK) satsar i år på att utforska Jämtlands historia. Satsningen avslutas med en revy i november då spelare och ledare ska uppträda för publik.

Patrik Zackrisson från Östersundsrevyn leder kulturprojektet, så fotbollsklubben står inte ensamma med uppgiften.

- När vi fick veta att ÖFKs kultursatsning 2019 handlar om att utforska Jämtlands historia ville vi självklart bidra med kunskap ur våra arkiv, säger landsarkivarie Maria Press.

För att inspirera fotbollsklubben bjöd Riksarkivet tillsammans med Föreningsarkivet i Jämtland in till historielektion och visning på Landsarkivet i Östersund den 22 maj.

Bild på fotbollsspelare från ÖFK som gör studiebesök på landsarkivet i Östersund 

På bilden syns mittfältarna Simon Kroon och Henrik Bellman samt försvararen Tom Pettersson. Arkivpedagogen Mia Nilsson är guiden på bilden. Foto: Landsarkivet i Östersund

 

Berättelser och bilder engagerade

Hela truppen på 40 personer bjöds in till Landsarkivet i Östersund för en lektion med titeln ”Jämtland från vikingatiden till idag på 60 minuter” som inspiration i arbetet.

Berättelser hämtade ur arkiven om bland annat krig, vedermödor, nykterhetsrörelsen och 1800-talsjakten på Storsjöodjuret engagerade besökarna. Även historiska bilder från tävlingar och från de äldsta fotbollsklubbarna i länet väckte stort intresse.

- Vi visade det allra äldsta dokumentet som vi har här i huset och det är från år 1070, faktiskt från vikingatid, berättar Maria Press.

Besökarna fick också utmana varandra genom att lyfta den största volymen och gissa vikten på den. Boken kommer från Riksbanken och är försedd med hänglås, för innehållet är hemligt.

 

Kultur för demokrati

ÖFK ser kultur som en viktig del i samhällsbyggandet och till det behövs kreativa människor som tänker i nya eller i annorlunda banor. Därför har fotbollsklubben en kulturakademi som syftar till att stärka individernas självkänsla och självförtroende så att de ska göra goda resultat både på och utanför fotbollsarenan. Spelarna har tidigare medverkat i teaterföreställningar, opera, dansföreställningar och mycket mer.

- Nu väntar vi med spänning på revyn som sätts upp på teater i höst!, säger Maria Press avslutningsvis.

 

Kontakt
Andrëa Grängsjö

Visa alla nyheter