Smarta lösningar för framtidens samhälle 

2019-05-13

Hållbarhet och FN:s globala mål var fokus på Hack for Sweden 2019. Runt 500 hackare (deltagare) och lika många representanter från myndigheter och företag samlades för att arbeta med öppna data helgen den 4-6 april. I år var 90 organisationer från både offentlig och privat sektor representerade, och Riksarkivet var en av dem.

Hack for Sweden är ett samarbete mellan myndigheter, näringsliv och medborgare som pågår under  48 timmar. Årets deltagare tävlade i att skapa digitala lösningar för ett smartare och mer hållbart Sverige inom de områden där det finns mest tillgänglig eller potentiell data – hälsa, trafik, miljö, näringsliv, arbetsmarknad samt forskning och utbildning.

 

Jaha, Riksarkivet? Vad gör ni då? Vad arkiverar man där då?

Riksarkivet var på plats som partner för tredje året i rad med en monter i utställningsområdet. Dit kom tävlande med frågor och funderingar om Riksarkivet som myndighet. Ärliga och uppriktiga frågor som - Jaha, Riksarkivet? Vad gör ni då? Vad arkiverar man där då?

Möjligheten att diskutera sakfrågor med andra partners ledde till kloka och konstruktiva diskussioner om arkiv i allmänhet och arbetet med öppna data i synnerhet.


Chatt-bot till patienter vann pris

Det sjätte Hack for Sweden hölls på Stockholmsmässan i Älvsjö. Nytt för i år var att de tävlande hade en egen yta skild från den stora utställningsytan, vilket bidrog till att de tävlande kunde arbeta någorlunda ostört. Arrangören bjöd på ett väl sammansatt program av korta föreläsningar och workshops.

Vinnare av det stora priset Hack for Sweden Award och inom kategorin hälsa blev Team Daresay. De uppmärksammade samhällskostnaden som uppstår när kroniskt sjuka personer väljer att inte ta sin medicin. Lösningen: en app med chatt-bot för stöd och påminnelser om varför och när användaren skulle ta sin medicin.

Lagen imponerade med vad de lyckades åstadkomma under den korta tiden de arbetade. Kringarrangemangen och möjligheten att träffa andra intresserade deltagare gjorde också detta till ett arrangemang i absolut toppklass.

 

Vinnare Hack for Sweden Award 2019 Daresay 

Det vinnande laget Daresay. Fotograf: Jens Kling, Riksarkivet.


Vinnarna av de olika kategorierna

Mer information om Hack for Sweden


Kontakt: Andrëa Grängsjö

Visa alla nyheter