Tillbaka till träfflistan

Namn:

VÄNNÄS

Kategori:

Kommun

Tillhör län:

Västerbottens län

Registrerad hos PRV:

1985-03-15

Kungl. Maj:t fastställelse:

1952-03-07

Vapenbeskrivning:

I blått fält en genomgående bro med överliggande båge av silver och därunder tre stockar av guld, ordnade 2, 1 och bjälkvis ställda.

Historik:

Vapnet fastställdes för Vännäs landskommun. Den nya kommunen bildades 1971 genom sammanslagning av landskommunen med Vännäs köping, som också hade ett vapen. En tävling utlystes om ett nytt vapen och det kom in många förslag men till sist bestämde man sig för att återta landskommunens vapen. Bron symboliserar broarna över Ume- och Vindelälven och stockarna påminner om, den nu nedlagda, timmerflottningen.


Samtliga vapen i registret (och på vår Heraldiska hemsida) kan beställas hos Riksarkivet. Normal leveranstid för en kopia av ett heraldiskt vapen är en vecka.

Creative CommonsDenna fil har gjorts tillgänglig under licensen Creative Commons Erkännande-Dela Lika 3.0 Generisk. Erkännande: Vladimir Sagerlund / Riksarkivet Sverige.

 

Denna bild visar en registrerad svensk vapensköld. Även om denna framställning har en fri licens är det inte tillåtet att använda den på ett sådant sätt att det ger intryck av att respektive kommun, länsstyrelse eller annan myndighet står bakom, till exempel som del i ett varumärke. För detta krävs tillstånd från berörd part. Se lag SFS 1976:100 och 1970:498.

Kontakt

Statsheraldiker Henrik Klackenberg, Riksarkivet, tel 010-476 71 92,
e-post: henrik.klackenberg[snabel-a]riksarkivet.se

Heraldisk konstnär Henrik Dahlström, Riksarkivet, tel 010-476 73 04,
e-post: henrik.dahlstrom[snabel-a]riksarkivet.se