Tillbaka till träfflistan

Namn:

Härjedalen

Kategori:

Landskap

Registrerad hos PRV:

1974-01-11

Kungl. Maj:t fastställelse:

1935-05-23

Vapenbeskrivning:

I fält av silver en framifrån sedd svart räckhammare med röd skaftända, åtföljd till höger av en svart smidestång och till vänster av två stolpvis ordnade och ställda svarta smideshammare med röda skaft, den övre störtad.

Historik:

Härjedalen tillföll Sverige genom freden i Brömsebro 1645, men landskapet var inte heraldiskt representerat vid Karl X Gustavs begravning 1660. Från 1647 finns det belagt ett sigill och dess bild omnämns som vapen vid slutet av 1700-talet och ingår i en vapenbok från 1870-talet. Där är redskapen, som syftar på landskapets myrjärns produktion, placerade helt annorlunda och dessutom ingår ett städ. 1885 fastställdes en vapenbeskrivning av Kungl. Maj:t där kompositionen liknar dagens vapen men är upp- och nervänt. 1935 fastställdes nuvarande vapenbeskrivning.


Samtliga vapen i registret (och på vår Heraldiska hemsida) kan beställas hos Riksarkivet. Normal leveranstid för en kopia av ett heraldiskt vapen är en vecka.

Denna bild visar en registrerad svensk vapensköld. Även om denna framställning har en fri licens är det inte tillåtet att använda den på ett sådant sätt att det ger intryck av att respektive kommun, länsstyrelse eller annan myndighet står bakom, till exempel som del i ett varumärke. För detta krävs tillstånd från berörd part. Se lag SFS 2019:167 och 1970:498.