Tillbaka till träfflistan

Namn:

MALMÖ

Kategori:

Kommun

Tillhör län:

Skåne län

Registrerad hos PRV:

1974-01-11

Kungl. Maj:t fastställelse:

1437-04-23

Vapenbeskrivning:

I silverfält ett rött, med gyllene krona krönt griphuvud.

Historik:

Vapnet fastställdes för Malmö stad. Vapnet förlänades staden av Erik av Pommern genom ett sköldebrev bevarat i stadens arkiv. Tillsammans med Halmstad är dessa städer de enda som har sitt kommunvapen försett med hjälm och hjälmprydnad – återstående vapenbeskrivning lyder: ”På hjälmen samma bild samt i kronan ett knippe strutsfjädrar av rött och silver”. Enligt heraldisk tradition behöver inte alltid dessa tillbehör vara med och på flaggan skall de inte vara med. Vapnet utgörs av en förkortning av Erik av Pommerns hertigvapen. Vid kommunsammanläggningen 1971 övertog den nya kommunen stadens vapen.


Samtliga vapen i registret (och på vår Heraldiska hemsida) kan beställas hos Riksarkivet. Normal leveranstid för en kopia av ett heraldiskt vapen är en vecka.

Creative CommonsDenna fil har gjorts tillgänglig under licensen Creative Commons Erkännande-Dela Lika 3.0 Generisk. Erkännande: Vladimir Sagerlund / Riksarkivet Sverige.

 

Denna bild visar en registrerad svensk vapensköld. Även om denna framställning har en fri licens är det inte tillåtet att använda den på ett sådant sätt att det ger intryck av att respektive kommun, länsstyrelse eller annan myndighet står bakom, till exempel som del i ett varumärke. För detta krävs tillstånd från berörd part. Se lag SFS 1976:100 och 1970:498.

Kontakt

Statsheraldiker Henrik Klackenberg, Riksarkivet, tel 010-476 71 92,
e-post: henrik.klackenberg[snabel-a]riksarkivet.se

Heraldisk konstnär Henrik Dahlström, Riksarkivet, tel 010-476 73 04,
e-post: henrik.dahlstrom[snabel-a]riksarkivet.se