Tillbaka till träfflistan

Namn:

LAXÅ

Kategori:

Kommun

Tillhör län:

Örebro län

Registrerad hos PRV:

1974-01-11

Kungl. Maj:t fastställelse:

1956-03-02

Vapenbeskrivning:

I rött fält ett andreaskors, åtföljt i övre vinkeln av ett järnmärke och i nedre vinkeln av en handske, allt av silver.

Historik:

Vapnet fastställdes för Laxå köping. Korset syftar på orten som järnvägsknut. Handsken, en rättssymbol, ingick i Grimstens häradssigill känt från 1600-talet. Järnmärket syftar på Lassåna bruk, som även gav orten dess namn. Färgerna hämtades från Närkes landskapsvapen. Vid kommunsammanläggningen 1967 övertog den nya kommunen köpingens vapen.


Samtliga vapen i registret (och på vår Heraldiska hemsida) kan beställas hos Riksarkivet. Normal leveranstid för en kopia av ett heraldiskt vapen är en vecka.

Creative CommonsDenna fil har gjorts tillgänglig under licensen Creative Commons Erkännande-Dela Lika 3.0 Generisk. Erkännande: Vladimir Sagerlund / Riksarkivet Sverige.

 

Denna bild visar en registrerad svensk vapensköld. Även om denna framställning har en fri licens är det inte tillåtet att använda den på ett sådant sätt att det ger intryck av att respektive kommun, länsstyrelse eller annan myndighet står bakom, till exempel som del i ett varumärke. För detta krävs tillstånd från berörd part. Se lag SFS 1976:100 och 1970:498.

Kontakt

Statsheraldiker Henrik Klackenberg, Riksarkivet, tel 010-476 71 92,
e-post: henrik.klackenberg[snabel-a]riksarkivet.se

Heraldisk konstnär Henrik Dahlström, Riksarkivet, tel 010-476 73 04,
e-post: henrik.dahlstrom[snabel-a]riksarkivet.se